3. Genealogie

Hoe het allemaal begon

Staande v.l.n.r.
De 4 zoons en 1 dochter: Janus, Toon, Bert, Jan en Nel van Schijndel
Zittend v.l.n.r.
Waarschijnlijk Lambertus van den Braak, een broer van Drika (Piet van Schijndel, een zoon van Toon, noemde hem altijd Bertus-oomke), Drieka van den Braak en mijn overgrootvader Piet van Schijndel.
Met deze foto begon het eigenlijk allemaal.
Mijn oom Piet zei: “Bewaar jij deze foto maar. Ik doe er toch niks meer mee. ’t Is allemaal familie.” Natuurlijk was ik benieuwd naar wie er allemaal opstond en waar en wanneer de foto was gemaakt.
Het bleek dat de staande jongeman op de achterste rij, derde van links, mijn grootvader Bert van Schijndel was. In het midden zit mijn overgrootmoeder, Drieka van den Braak, en aan haar linkerzijde mijn overgrootvader, Piet van Schijndel. De hele verdere staande rij waren dus een tante en de ooms van mijn vader.
Volgens het bidprentje, dat ik wat later kon bemachtigen, was Piet van Schijndel geboren in 1845. Hij trouwde volgens weer andere gegevens in 1874. Deze foto dateerde dus van omstreeks 1900 (want ik schat Piet toch wel dik in de 50).  Als de foto van rond 1900 is, was grootvader Bert hier 24. Hij trouwde pas op 33-jarige leeftijd, dus hij woonde rond 1900 inderdaad nog thuis.
Deze foto is gemaakt vóór een boerderij van het Kasteel Heeswijk, genaamd de Eerste Oortse Hoeve en gelegen aan de Kampweg te Loosbroek. In deze boerderij had de baron van oudsher een jachtkamer. 
Hoe kom je er ?
In Loosbroek bij de kerk richting Vorstenbosch, Nistelrode. Neem na 1 kilometer de eerste harde weg links, richting Nistelrode. Na 300 meter ligt links, op het einde van een onverharde weg, ligt deze hoeve. Thans wonen er de ongehuwde broers, tevens de bezitters, Willem en Grad van der Zanden.
Piet van Schijndel is volgens de overlevering van hieruit, rond 1898, naar de hoeve achter het kasteel verhuisd, thans de “Looz Corswarem Hoeve” geheten.
Van het een kwam het ander: ik verzamelde familiegegevens, kocht een computerprogramma om genealogische gegevens te kunnen bewaren en ordenen, verdiepte me in de geschiedenis van Heeswijk (waar alle van Schijndel’s getogen waren) en surfde het internet op om genealogische gegevens te vinden. Uiteindelijk resulteerde dat in een uitgebreide stamboom, diverse artikelen over het dorp Heeswijk en uiteindelijk in deze site.
Er wordt voortdurend aan de site gesleuteld, vandaar dat je nogal eens tegen zult komen: “Hier wordt nog aan gewerkt.” Maar datgene wat er al staat is zeker al wel de moeite van het bekijken waard!